2020, wat heb jij ons verrast!

23 december 2020

2020, wat heb jij ons verrast!Januari, februari vol goede moed en met mooie plannen in het vooruitzicht ging ik aan de slag. Covid-19 in maart (Corona in Nederland) bracht daar toch verandering in.
Van 45.000 kilometer autorijden per jaar naar ruim 40 uur per week via een beeldscherm werken, thuis. Afgelopen jaar heb ik mooie momenten meegemaakt. Ja zelfs tijdens de pandemie. Want juist tijdens deze situatie waar we allemaal zoveel mogelijk thuis blijven heb ik meer genoten van mijn gezin, vrienden en familie.
We kenden zowel mooie als niet zo leuke momenten. We hebben Nederland op een nieuwe manier leren kennen als vakantieland. En ook hebben we elkaar moeten missen omdat we door Corona niet bij elkaar konden zijn. Ook al was het op afstand we hebben veel lol met elkaar gehad. Van verjaardagen met familie en vrienden via Zoom tot borrels tot laat in de nacht en zelfs live bingo via Teams (Wel op voorhand natuurlijk de bingokaarten opgestuurd).
Ik ben ongelooflijk trots op de klanten die direct de knop om hebben gezet en de stap naar volledig online werken hebben gezet. Zelf werkte ik al online. Mijn tas met daarin laptop, notitieboek en schrijfgerei dat is mijn kantoor. Al sinds de start van Social Sales werk ik volledig in de cloud. Overal waar er thee wordt geschonken en ze tosti serveren kan ik werken!
Zakelijk werden plannen alsnog uitgevoerd. Eigenlijk was het moment er ook goed voor. Ik heb mogen werken aan mooie projecten waarbij de team effort steeds het succes leverde. Projecten die in een ‘normaal jaar’ al veel vergen van teams, laat staan in een jaar met Covid-19 en lockdowns. Ik schrijf juist team omdat samenwerken zo belangrijk is. Zonder goede samenwerking met duidelijke, heldere communicatie waren deze project nooit een succes geworden. In een tijd waar we voornamelijk via Teams, Zoom en Meet communiceren, waar de inbox nog voller staat met e-mail en waar je het ene na het andere bericht achterlaat op voicemails is samenwerken en het samen met elkaar doen key!
Samenwerken betekent overigens ook de persoon achter het beeldscherm of de telefoon leren kennen. Ik probeer steeds in iedere samenwerking of project de verbinding te zoeken. De verbinding met de mens achter de persoon. Vorig jaar schreef ik al over oprecht aandacht en persoonlijk contact. Het afgelopen jaar is gebleken dat juist dat is wat we het meest missen tijdens een lockdown. Het even een arm om iemand heen slaan, die knuffel of even met elkaar face-to-face sparren. Digitaal is misschien de oplossing om contact te onderhouden, echt persoonlijk contact heb je er niet mee. En juist dit jaar gaat meer dan ooit om samen zijn en echt aandacht geven aan elkaar.

Waarom ik het belangrijk vind om te investeren in de ander?Ik ben me ervan bewust dat het tijd kost en dat tijd kostbaar is. Ook snap ik dat je niet altijd bezig kunt zijn met investeren in relaties. Toch kies ik er voor om te investeren in juist die relatie. Het verrijkt de samenwerking, je begrijpt elkaar beter en het zorgt voor veel meer plezier.

Hoe ik dat doe?Door oprecht aandacht te geven en open te communiceren met af en toe humor (althans ik vind het humor) open je de deur voor de ander om ook zichzelf te zijn. Hoewel mijn dagen veelal geregeerd werden door Teams, Meet en Zoom meetings kies ik er bewust voor om de telefoon te pakken en tijd te maken voor een gesprek. Zo belde ik iedere maand een paar mensen op die ik al een poos niet meer gesproken had. Overigens bel ik ook mensen op die ik nog niet ken. Direct nadat ik een uitnodiging van ze heb ontvangen via LinkedIn bijvoorbeeld. Dit levert de mooiste gesprekken op!

Onverwachts en juist leuk!Door af en toe iets onverwachts te doen wijk je af van de standaard. Ik heb afgelopen jaar heel wat repen chocolade en bubbels opgestuurd omdat mensen jarig waren of bijvoorbeeld zijn verhuisd . Iedere keer met een persoonlijk kaartje erbij. Wedden dat de ander een glimlach op zijn/haar gezicht kreeg?
Ook stuurde ik de mensen waar ik in een week veel mee had gecommuniceerd via Teams of Whatsapp een bericht om ze een mooi weekend te wensen.
Het zijn die kleine dingen die het verschil maken. Ik hoop dat juist de situatie van afgelopen jaar er voor zorgt dat we het persoonlijke weer meer waarderen én dat we tijd voor elkaar maken om energie in de relatie stoppen. Daar wordt ieders wereld een beetje mooier van!
Ik wens je, ook namens Ilona en de kinderen, een fijne en warme kerst toe met lekker eten en een fantastisch 2021!